Gespecialiseerd In Friese Paarden

Gepubliceerd mei 21, 23
6 min read

Friese Paarden Te Koop: Ideaal Voor Zowel Recreatief Als Professioneel Gebruik

Hellinga: “Op dit moment richten we ons helemaal op het onderzoek naar slokdarmverwijding (mega-oesophagus) (Te koop: Friese paarden met een veelbelovende toekomst). We zien namelijk dat dat een toenemend probleem is. Het lijkt erop dat aortabreuken wat minder vaak voorkomen. Het is onduidelijk waarom dat zo is, maar het kan komen doordat individuele hengsten veel invloed hebben. De faculteit in Utrecht heeft wel eens geprobeerd om de incidentie uit te zoeken, maar in Nederland is niet officieel geregistreerd hoeveel paarden hieraan lijden.Daar zie je dan dat de slokdarmproblematiek er een stuk bovenuit steekt.” Ids Hellinga legt uit wat het Amerikaanse onderzoek naar slokdarmverwijding inhoudt: “In de VS zijn ze erg goed in dna-technologie en het opsporen van de genetische mutaties die aandoeningen zoals slokdarmverwijding veroorzaken. In het verleden hebben we in Nederland en België al onderzoek hiernaar gedaan, maar dat liep op niks uit.

Je ziet niet altijd dat een paard aan deze aandoening lijdt. Soms komt het pas op latere leeftijd naar boven, we hadden laatst bijvoorbeeld een 18-jarige merrie en die had al twaalf veulens gehad. Dat is ook het gevaarlijke van deze aandoening: lijders van mega-oesophagus zouden in een extreem geval fokhengst kunnen zijn.

Site Voor Friese Paarden Te Koop

Veel paarden krijgen de eerste verschijnselen pas op latere leeftijd, hoewel het probleem zeker ook speelt bij veulens en jongere paarden (Friese paarden te koop: Geweldige metgezellen voor lange buitenritten). Hellinga: “We hebben nu alleen veulens in het onderzoek en gebruiken de nieuwere en nauwkeurigere techniek van whole genome sequencing. Het uitgangspunt is dat het om één gen gaat, maar we zoeken ook nadrukkelijk breder naar complexere vormen van overerving.

Dankzij de nieuwe technieken kunnen we het onderzoek beperken tot een kleiner aantal families. Met name in Amerika hebben we redelijk wat families verzameld, al zou er best nog wel wat bij kunnen. Het onderzoek richt zich niet op individuele paarden, maar op vader, moeder en ook nog wat broers en zussen, liefst jonge paarden en veulens.” Hellinga roept eigenaren van paarden die slokdarmverwijding hebben op, om mee te doen: “Als eigenaren ons gegevens en haarmonsters van meerdere familieleden kunnen verstrekken, dan zijn ze van harte uitgenodigd om zich te melden.” Hellinga vervolgt: “Ik heb vroeger wel eens het gevoel gehad dat dit een onoplosbare sudoku was, maar elke keer als we een familie toevoegen aan het onderzoek, zien we dat we dichterbij een oplossing komen (Friese paarden te koop: Uitstekend geschikt voor shows en evenementen).

Fries Paard KopenFriese Paarden Te Koop

We zullen de resultaten ook moeten valideren en dat kost tijd (Te koop: Goed opgeleide Friese paarden voor dressuur). Maar we doen er alles aan, en het onderzoek loopt goed. Ik denk dat we een gentest voor slokdarmverwijding kunnen ontwikkelen. Friese paarden te koop: Geweldige metgezellen voor buitenritten.” Slokdarmverwijding kan mogelijk een nog groter probleem zijn dan eerdere genetische aandoeningen bij het Friese paard, Ids Hellinga Bart Ducro: “Zowel aortaruptuur als slokdarmverstopping zijn voor een paardeneigenaar helemaal niet fijn om mee te maken, maar we hebben niet echt zicht op wat nu de grootste problemen zijn bij het ras.

Friese Paarden Te Koop: Geweldige Metgezellen Voor Lange Strandritten

Friese Paarden Te Koop: Perfecte Keuze Voor Liefhebbers Van Het RasTe Koop: Friese Paarden Met Een Veelbelovende Toekomst

Daarbij gaat het om een allergie en is al duidelijk dat er niet één enkel gen een rol speelt, maar meerdere. Dat betekent dat een gentest zoals voor dwerggroei of waterhoofd, bij staart- en maneneczeem simpelweg niet mogelijk is. Onderzoek heeft wel enigszins bijgedragen aan in hoeverre er genetische aanleg speelt, maar zonder kennis van het DNA dat erachter zit is eczeemvrij fokken nog steeds heel lastig.” Vruchtbaarheid is een belangrijk kenmerk waaraan je zou kunnen zien of inteelt tot problemen aan het leiden is in een populatie - Topkwaliteit friese merries te koop.

Naarmate een dier meer ingeteeld is, zou de schofthoogte of vruchtbaarheid dan lager kunnen zijn. Voor vruchtbaarheid is dat wel moeilijk uit te zoeken.” Bart Ducro van WUR: “Momenteel leidt zo’n 75% van de dekkingen bij Friese merries ook daadwerkelijk tot een geregistreerd veulen. Dat lijkt misschien weinig, maar vergeleken met andere rasfokkerijen is dat niet heel slecht.

Er worden relatief veel jonge Friese hengsten uit het hengstenselectietraject gehaald, omdat hun spermakwaliteit onvoldoende uit de testen komt. Dat percentage is veel hoger dan in andere rassen. Dat is heel erg zonde en gaat ten koste van je selectieruimte - Fries paarden te koop. Ik heb jaren geleden zelf onderzocht of er een relatie is tussen spermakwaliteit en inteelt, maar dat kon ik niet hard maken.

Friese Paarden Te Koop: Geschikt Voor Zowel Beginners Als Gevorderde Ruiters

Je vergelijkt voor zo’n studie hengsten met een hogere en lagere inteelt, maar dat gaat niet als er geen groot verschil is tussen veel lagere en veel hogere inteeltpercentages. Gespecialiseerd in Friese paarden. Je kan het verschil dan niet zien. Wat me tien jaar geleden bij dat onderzoek wel opviel is dat de parameters van spermakwaliteit, zoals het aantal cellen en de beweeglijkheid, bij Friezen een stuk slechter waren dan bij warmbloeden en zelfs shetlanders.

Gezondheid staat voortaan bovenaan, vóór rastype en sportaanleg. Gezondheid en duurzaamheid gaan hand in hand. Het is duidelijk dat veel fokkers en eigenaren zich zorgen maken over de duurzaamheid. Paarden zijn soms op jonge leeftijd al niet meer inzetbaar of moeten vroegtijdig ingeslapen worden. Ook hiervan bestaat geen goed overzicht, omdat de registratie van de sterfte (nog) niet op orde is.

Te Koop: Friese Paarden Met Ervaring In SpringenTe Koop: Friese Paarden Met Een Vriendelijk Karakter

Een ander ras is vaak met een week weer thuis, maar bij Friezen zie je vaak eerst nog diarree of een infectie, als de boel überhaupt al op gang komt. Het paard is gewoon zo niet sterk. Ik snap wel dat mensen een mooi Fries paard willen, maar in mijn ervaring gaat dat ten koste van de weerstand.

Friese Paarden Te Koop: Geschikt Voor Zowel Beginners Als Ervaren Ruiters

Volgens mij hangt dat allemaal samen met immuniteit en weinig genetische diversiteit.” Ook het aan de nageboorte staan kan met inteelt te maken hebben, legt De Bruijn uit. Friese paarden te koop: Veilig en betrouwbaar rijplezier voor het hele gezin. “Een placenta is in principe vreemd weefsel en wordt daarom afgestoten door de merrie. Maar bij een hoge verwantschap herkent het afweersysteem van de merrie de placenta misschien niet meer als lichaamsvreemd.” In 2004 onderzochten M.

De onderzoekers vonden een verband met het verwantschapspercentage van het veulen. “Een hoge incidentie van aan de nageboorte blijven staan is in elk geval deels een gevolg van inteelt” concludeerden ze. Dierenarts Siebren Boerma vertelt dat in de laatste jaren het aantal problemen af lijkt te nemen. “Maar dat hoeft niet te komen doordat de erfelijke factor hiervan is afgenomen” vertelt Boerma.

De geschiedenis van het Friese stamboek en de ontwikkeling van de verenigingscultuur geven inzicht daarin. Hengstenhouder Erwin Spliethof verdiept zich graag in de stamboekgeschiedenis: “In de beginperiode werden de paarden ingeschreven in twee registers: register A voor het ‘Inlands ras’, dat was het Friese ras, en register B voor het ‘Buitenlands en gekruist ras’.

Te Koop: Friese Paarden Met Imponerende Bewegingen

In de periode tussen 1907 en 1915 leek het Friese ras ten dode opgeschreven, nadat het toenmalige bestuur besloot alle paarden in één register op te nemen. Hengsten waren beperkt tot Fries en Oldenburger of Oostfries ras en bij de merries konden alle mogelijke kruisingsproducten worden ingeschreven, zolang ze voldeden aan het fokdoel (Friese paarden te koop/for sale).


friese paarden

fries paard kopen

fries paard kopen

Vanaf 1918 konden bovendien alleen nog paarden worden opgenomen in register A of B wanneer de afstamming bekend was - Genetische diversiteit in het Friese Paard. Daarom werd het Hulpboek geopend voor merries die ‘Friestypisch’ waren en aan het fokdoel voldeden, maar waarvan de afstamming niet bekend was. In die eerste decennia na oprichting van het stamboek ging de vereniging herhaaldelijk langs afgronden en door diepe dalen.

Navigation

Home

Latest Posts

Fries Paard Fokkerij

Published May 25, 23
5 min read

Gespecialiseerd In Friese Paarden

Published May 21, 23
6 min read